Aktualności
- Odsłon: 324
Zachęcamy do przyłączenia się do akcji POLA NADZIEI Już w najbliższą niedzielę 23 października wolontariusze z opiekunami będą kwestować po Mszach Świętych w Małem Cichem, Murzasichlu i na Wiktorówkach. Aby pomóc podopiecznym Hospicjum Jezusa Miłosiernego w Zakopanem można zakupić symboliczną cebulkę żonkila. Zachęcamy do przyłączenia się do tej szczytnej akcji. Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych Hospicjum Jezusa Miłosiernego w Zakopanem powstało jesienią 2002 roku jako odpowiedź na apel Polskiego Papieża Jana Pawła II, w czasie jego ostatniej pielgrzymki do Ojczyzny – Łagiewnik. Pomocą obejmowani są chorzy i ich rodziny z powiatu tatrzańskiego i nowotarskiego, bez względu na kolor skóry, wyznanie, pochodzenie, stanowisko, zasobność portfela czy też status społeczny.
- Odsłon: 348
Rangoli to technika dekoracyjna wywodząca się z Indii. Uczniowie klas III a i III b wykorzystali ją na zajęciach plastycznych tworząc ciekawe prace z użyciem maturalnych materiałów (piasek, kamienie, kwiaty, patyczki, muszelki, piórka). W ten sposób zrealizowali kolejne zadanie Międzynarodowego Projektu Edukacyjnego "Z kulturą mi do twarzy" ( moduł IV, zadanie 14).
- Odsłon: 338
- Odsłon: 366
Doświadczenie: badanie odczynu roztworu za pomocą wywaru z czerwonej kapusty i fenoloftaleiny.
Fenoloftaleina to jeden z najczęściej stosowanych wskaźników pH. W szkole uczymy się, że w środowisku zasadowym z bezbarwnej staje się malinowa. Nasz eksperyment miał wykazać między innymi, że fenoloftaleina ma znacznie bogatszą paletę barw.
Wywar z czerwonej kapusty to wskaźnik, który zmienia zabarwienie w zależności od odczynu roztworu. Wywar wykonaliśmy samodzielnie.
Wykonując doświadczenie sprawdzaliśmy odczyn roztworów: octu, wody, sody oczyszczonej i
wodorotlenku sodu. Obserwowaliśmy jak zmienia się ich zabarwienie pod wpływem wykorzystanych wskaźników. Bardzo spodobały się wszystkim zmiany barwy roztworów pod wpływem wywaru z kapusty: fioletowa w wodzie, czerwona w occie i żółta lub zielona w roztworze sody i zasady sodowej. Czerwone zabarwienie wskazuje, że roztwór jest kwaśny, zaś żółte lub zielone - że jest zasadowy. Fioletowy kolor wywaru w wodzie świadczy o tym, że jej odczyn jest obojętny. Znając tę regułę możemy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji znajdujących się w domu, np. pokarmów czy środków myjących, a także wody deszczowej czy śniegu.
Znajomość wartości pH ma duże znaczenie praktyczne, m.in. przy produkcji lekarstw, czy kosmetyków.
- Odsłon: 359