Doświadczenie: badanie odczynu roztworu za pomocą wywaru z czerwonej kapusty i fenoloftaleiny.
Fenoloftaleina to jeden z najczęściej stosowanych wskaźników pH. W szkole uczymy się, że w środowisku zasadowym z bezbarwnej staje się malinowa. Nasz eksperyment miał wykazać między innymi, że fenoloftaleina ma znacznie bogatszą paletę barw.
Wywar z czerwonej kapusty to wskaźnik, który zmienia zabarwienie w zależności od odczynu roztworu. Wywar wykonaliśmy samodzielnie.
Wykonując doświadczenie sprawdzaliśmy odczyn roztworów: octu, wody, sody oczyszczonej i
wodorotlenku sodu. Obserwowaliśmy jak zmienia się ich zabarwienie pod wpływem wykorzystanych wskaźników. Bardzo spodobały się wszystkim zmiany barwy roztworów pod wpływem wywaru z kapusty: fioletowa w wodzie, czerwona w occie i żółta lub zielona w roztworze sody i zasady sodowej. Czerwone zabarwienie wskazuje, że roztwór jest kwaśny, zaś żółte lub zielone - że jest zasadowy. Fioletowy kolor wywaru w wodzie świadczy o tym, że jej odczyn jest obojętny. Znając tę regułę możemy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji znajdujących się w domu, np. pokarmów czy środków myjących, a także wody deszczowej czy śniegu.
Znajomość wartości pH ma duże znaczenie praktyczne, m.in. przy produkcji lekarstw, czy kosmetyków.